Εκδήλωση με τοπικές ενδυμασίες
Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου
Η Βιάννος επί Οθωμανικής κυριαρχίας
Εκδήλωση εγκαινίων
Το Βλαχακειο Πνευματικό Κέντρο προγραμματίζει να οργανώσει έκθεση τοπικής ενδυμασίας, απο τα χωριά του Δήμου Βιαννου της εποχής μέχρι το 1940. Για το λόγο αυτο απευθύνεται σε όλες τις οικογένειες του Δήμου Βιάννου αν διαθέτουν ενδυμασίες απο γιαγιάδες ή παπούδες που έζησαν πριν την Κατοχή, ανεξάρτητα αν ήταν επίσημα, νυφικά, καθημερινά, ή ρούχα της δουλειάς, του χωραφιού κλπ, να επικοινωνήσουν μαζί μας, για να τα συγκεντρώσουμε και να προχωρήσουμε στην οργάνωση της έκθεσης.

Σκοπός της έκθεσης είιναι να αναδείξουμε το στοιχείο αυτό του πολιτισμού του τόπου μας, που λέγεται ενδυμασία, μιας εποχής που η οικιακή οικονομία επέβαλε κάθε νοικοκυρά να φτιάχνει μονη της τα ρούχα της οικογένειας, για κάθε περίσταση. Ειναι καλό να θυμηθούμε πως ντύνονταν την εποχή εκείνη, ενω παράλληλα θα βγουν απο το μπαούλο, θα πάρουν τον αέρα τους, και θα ζήσουν για λιγο κοντα μας. Θα ειναι συγχρόνως και ενα μνημόσυνο σε αυτούς ή αυτές που τα έφτιαξαν, που τα φόρεσαν και έζησαν χαρές και λύπες μαζι τους.

Τα ρούχα που θα βρεθούν, (μπορεί να ειναι μεμονωμένα κομμάτια, δεν χρειάζεται να είναι ολόκληρη φορεσιά) θα φρεσκαριστούν, και επιδιορθωθούν, πριν παραδωθούν. Θα έχουν ετικέτα με το όνομα και το τηλέφωνο αυτού που τα παραδίδει και θα συνοδεύεται με ενα σημείωμα για την χρονολογία και το όνομα του ατόμου που τα φορούσε (πχ Ελένη Βιαννιτη, 1910, νυφική ενδυμασία, ή ενδυμασία καθημερινή, κλπ).

Μετά το τελος της έκθεσης, τα ρούχα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.

Ξεκινάμε την συλλογή ρούχων για την έκθεση ενδυμασίας!!