Εκδήλωση με τοπικές ενδυμασίες
Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου
Η Βιάννος επί Οθωμανικής κυριαρχίας
Εκδήλωση εγκαινίων

Σχετικά

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες,

Το 'Πνευματικό Κέντρο της Βιάννου Περικλής Βλαχάκης' φιλοδοξεί να καταγράψει την συλλογική μνήμη του πολιτισμού μας. Ενός πολιτισμού με διακριτό πρόσωπο, ένα πρόσωπο ανοικτό στον κόσμο και τις προκλήσεις της ιστορίας. Φιλοδοξεί, αυτό το ίδρυμα, να συμβάλει με τον ρόλο του στην συνέχεια του πολιτισμού που άνθισε στα βουνά και τους γιαλούς του Δήμου της Βιάννου. Ο Βιαννίτης ήταν πάντα δεμένος με τη γη του αλλά και πολίτης του κόσμου. Γι αυτό τη φιλοξενία των καλεσμένων μας στο πνευματικό μας κέντρο, διαδέχεται η εμφάνιση των ντόπιων ανθρώπων που θέλουν να μιλήσουν, να παίξουν μουσική και θέατρο, να χορέψουν, να δείξουν τις εικαστικές τους δημιουργίες και τα χειροτεχνήματα τους. Φιλοξενεί επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, ομιλίες, συνέδρια, ημερίδες και συναντήσεις για να διαμορφώσομε απόψεις για τα πράγματα της Βιάννου και όσων άλλων έχουν σχέση μ’ αυτήν, του κόσμου όλου δηλαδή.

Το Βλαχάκειο ίδρυμα λειτουργεί πλέον στη Βιάννο. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια μια σειρά εκδηλώσεων φέρανε κοντά τους Βιαννίτες με ανθρώπους της τέχνης και της επιστήμης, με ανθρώπους που καθορίζουν την κοινωνική μας και την οικονομική μας πρόοδο. Το Βλαχάκειο ίδρυμα άνοιξε την πόρτα του στα παιδιά του τόπου μας για να τα χαρούμε να παίζουν θέατρο, να τραγουδούν και να ονειρεύονται.

Το Βλαχάκειο ίδρυμα είναι ανοιχτό και περιμένει και την δική σου την συμμετοχή.

Στην περιήγηση σας εδώ θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν στις "Βιάννιτικες Ρίζες" το περιοδικό της Ιστορικής Λαογραφικής Ένωσης Βιάννου (ΙΛΑΕΒ) ή που θα δημοσιευτούν για πρώτη φορά εδώ.

Περιμένουμε τα σχόλια σας, για να γίνουμε καλλίτεροι, τα νέα που θα θέλατε να κοινοποιήσετε από εδώ, τις φωτογραφίες σας για να φτιάξουμε όμορφες συλλογές και ότι άλλο νομίζετε οτι μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτή τη σελίδα.


Για το ΔΣ, η πρόεδρος
Μαρία Χρηστάκη


To Κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου -Περικλής Βλαχάκης» συστάθηκε* όταν ο Περικλής Βλαχάκης του Νικολάου αποφάσισε να δωρίσει την περιουσία του προκειμένου να χτιστεί ένα Πνευματικό Κέντρο στη γενέτειρα του την Άνω Βιάννο. Είναι το πρώτο κοινωφελές ίδρυμα στο Δήμο Βιάννου και ένα από τα λιγοστά για την εκτός πόλεως Ηρακλείου περιοχή του νομού.
Οι σκοποί του Ιδρύματος είναι:
 

 • η ανάπτυξη πνευματικών, πολιτιστικών, συνεδριακών, επιμορφωτικών, και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και
 • η παροχή στέγης για προσωρινή διαμονή στον ξενώνα, σε όσους επιθυμούν να επισκεφτούν την περιοχή, έναντι συμβολικού τιμήματος.


Το Ίδρυμα επιδιώκει την επίτευξη των στόχων του με την διοργάνωση συναυλιών, διαλέξεων, σεμιναρίων και άλλων δραστηριοτήτων. Παράλληλα θα επιδιώκει την προώθηση επιμορφωτικών και επιστημονικών ερευνών, προγραμμάτων και μελετών με αντικείμενα σχετιζόμενα με τους σκοπούς του Ιδρύματος με έμφαση θέματα που αφορούν την ιστορία, τη λαογραφία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον του Δήμου Βιάννου.

Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και διέπεται από τις διατάξεις της συστατικής πράξης, του Οργανισμού και του νόμου 4182/2013

(* με την αριθ. 6742/17-11-1994 πράξη όπως αυτή τροποποιήθηκε με την αριθ. 6916/30-6-1995 συμβολαιογραφικής πράξης, εγκρίθηκε και κυρώθηκε ο Οργανισμός αυτού με Προεδρικό διάταγμα που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 414/Β 31-05-1996).

Κατεβάστε το ΦΕΚ από εδώ 
Οι σκοποί του ιδρύματος περιγράφονται με σαφήνεια στον Οργανισμό που καθορίζει την λειτουργία του και είναι :

 1. η ανάπτυξη πνευματικώνπολιτιστικώνσυνεδριακώνεπιμορφωτικών και ψυχαγωγικώνδραστηριοτήτων.
 2. η παροχή στέγης για προσωρινή διαμονή στον ξενώνα, σε όσους επιθυμούν να επισκεφτούν την περιοχή, αντί συμβολικού τιμήματος.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

 • Με το Δήμο Βιάννου (http://www.viannos.gov.gr). Υπάρχει μέχρι τώρα συνεργασία και στήριξη τοσο από τον ίδιο το Δημαρχο που συμμετέχει και στο ΔΣ, όσο και από τις υπηρεσίες του Δήμου.
 • Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βιάννου(http://www.facebook.com/ps.ano.viannou).
 • Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερατοκάμπου Καψαλών "η Βίγλα" (http://keratokambos.gr) και
 • Με την Πινακοθήκη Βιάννου (http://www.viannosgallery.gr)

Το Πνευματικό Κέντρο επιδιώκει:

Την συνεργασία με άτομα, με φορείς, συλλόγους και αλλα ιδρύματα για δράσεις πολιτιστικού περιεχoμένου, όπως Θέατρο, Κινηματογράφο, Εικαστικά, Μουσική, Χορό, διαλέξεις για θέματα Ιστορίας, αρχαιολογίας, θρησκείας, λαογραφίας κά.

Την πραγματοποίηση συνεδρίων, συναντήσεων, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, κινηματογραφικών προβολών.

Νέοι καλλιτέχνες που επιθυμούν να δείξουν τη δουλειά τους, η να συναντηθούν με ομότεχνους και να δουλέψουν για σεμινάρια, ή συνέδρια, έχουν την ευκαιρία να το κάνουν απολαμβάνοντας και την φιλοξενία στους τρείς ξενώνες που ελπίζουμε να λειτουργήσουν σύντομα.

ΔΩΡΕΕΣ

Σαν κοινωφελές ιδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, χωρίς σταθερούς πόρους, έχει σαν πηγή εσόδων τις δωρεές.

Κάθε συντοπίτης και φίλος της Βιάννου που το επιθυμεί μπορει να συμβάλλει στο έργο του Πνευματικου Κέντρου προσφέροντας

 • χρήματα,
 • εθελοντικές υπηρεσίες στο χώρο του ιδρύματος (πχ μικροκατασκευές, περιποίηση κήπων κά.εργασίες)
 • αντικείμενα που μπορουν να εκτεθούν και αφορούν τον τόπο.
 • κάθε είδους προσφορά που θα δώσει την δυνατοτητα στο Πνευματικό Κέντρο να αναπτυξει δραστηριότητες και προσφερόμενες υπηρεσίες, αλλά και να συντηρήσει τις ηδη υπάρχουσες υποδομές.

Έτσι η έκκληση: «Βοηθήστε μας να σας προσφέρουμε περισσότερα» αποκτά νόημα στην μεταξύ μας επικοινωνία.

Τα χρήματα μπορούν να δοθουν:

 • σε ένα από τα μέλη του ΔΣ
 • να αποσταλλούν στην Εφημερίδα "Ηχώ της Βιάννου" με την επισήμανση για το Βλαχάκειο
 • στην Τράπεζα Πειραιώς στον λογ/σμό με αριθμό 6159-040030-477